Friday, September 4, 2009

Isu kuil:Khalid Samad sedia kalah demi berlaku adil pada semua

Beginilah sepatutnya seorang wakil rakyat yang berjiwa Islam.Tetap pendirian untuk berlaku adil walaupun majoriti pihak mnentangnya.Kualiti yang wujud didalam ahli Parlimen Pakatan Rakyat.Suara yang datang dari hatinya set kefahaman yan gmendalam terhadap konsep Islam.Pernahkah Ahli ParlimenUMNO berpendirian begini??Semoga Allah bersama beliau dan memberi kekuatan kepadanya.Semoga Allah SWT membuka tembelang UMNO seluas luasnya kepada rakyat Malaysia.

Kenyataan YB Khalid Samad adalah sesuatu yang amat saya harapkan datangnya dari pimpinan PR selama ini agar semua pihak dapat melihat keadilan Islam.Kita berjuang adalah untuk keadilan semua orang.Jika konsep keadilan ini tidak jelas pada kita,adalah ditakutinya akhirnya kita akan jadi sama saperti UMNO.Saya perhatikan beliau bersendirian menghadapi isu ini.Agak kurang bantuan dari pihak PAS Selangor sendiri.Adakah mereka juga telah terpengaruh dengan fikrah pemikiran sempit UMNO?

Pihak pimpinan Pakatan Rakyat perlulah bersedia berpegang kepada konsep keadilan Islam walaupun mendapat tentangan dari ahli sendiri.Realiti ini pahit tetapi perlu dipegang.Walk the talk please...

Syabas YB Khalid.I am proud of you.

Petikan dari Harakah Daily .http://harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=22383&Itemid=1

Abdul Aziz Mustafa
Sat Sep 05, 09 11:24:17 am MYT
SHAH ALAM, 5 Sept: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad bersedia kalah dalam pilihan raya kerana berlaku adil kepada semua pihak.

"Ada yang bertanya kepada saya, tidakkah saya khuatir saya kalah dalam pilihan raya yang bakal tiba oleh kerana isu ini. Bagi saya sekiranya itulah kehendak pengundi, apakan daya?

"Yang penting sejarah akan menjadi saksi bahawa ada Ahli Parlimen dari parti Islam yang memperjuangkan keadilan untuk semua walaupun orang Hindu," kata beliau dalam surat terbukanya kepada penduduk penduduk Seksyen 23 Shah Alam.

Untuk menjelaskan maksudnya, beliau mengungkapkan kisah seorang raja Islam di Mysore, Bangalore, India pada abad ke 18 yang bernama Sultan Fateh Ali Khan Tippu atau Tippu Sultan.

Di bawah pemerintahan Tippu Sultan, rakyatnya terdiri daripada orang Islam, Hindu dan Sikh.

"Hingga ke hari ini rakyat India masih menceritakan mengenai pemerintahan beliau yang berasaskan Islam sebagai sebuah pemerintahan yang adil," kata beliau.

ImageDengan mengemukakan ayat kelapan Surah al-Maidah yang menekankan keadilan, Khalid mengingatkan bahawa ketaqwaan mempunyai hubungan rapat dengan keadilan.

Keadilan ini pula perlu dilaksanakan terhadap semua, walaupun terhadap yang tidak disenangi, kata beliau.

"Kalau terhadap kaum yang dibenci sekalipun dituntut keadilan, apatah lagi terhadap jiran sekampung dan warga sekota?

"Walaupun mereka tidak sebangsa dan seagama, hakikatnya mereka tidak memusuhi kita atau memusuhi Islam. Maka, mereka layak mendapat layanan yang adil.

"Adakah adil sekiranya kita menafikan mereka hak tempat beribadat yang berhampiran dan sebaliknya memaksa mereka ke seksyen 22, di tengah-tengah kawasan industri berat, jauh dari kawasan kediaman? Tiada apa di sana kecuali kilang-kilang," kata beliau dalam surat yang disiarkan dalam blognya itu (www.khalidsamad.com).

Khalid bagaimanapun tidak memaksa pandangannya diterima.

"Saya hanyalah seorang wakil rakyat yang dipilih oleh tuan-tuan melalui pilihan raya yang diadakan pada masa-masa tertentu.

"Saya tidak berhak memaksa apa-apa pandangan atau keputusan ke atas tuan-tuan semua.

"Saya hanya mengharapkan keputusan yang tuan-tuan rumuskan sendiri berhubung cadangan pemindahan kuil ke Seksyen 23 mengambil kira persoalan ketaqwaan dan keadilan," katanya.

Isu pemindahan kuil itu semakin bergolak berikutan tindakan sekumpulan yang dipercayai penyokong Umno baru-baru ini mengadakan tunjuk perasaan membantah pemindahan kuil Hindu ke Seksyen 23, Shah Alam.

Beberapa orang dari mereka adalah penduduk kawasan tersebut.

Mereka mengheret kepala lembu ke bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dan kemudian meludah-ludah serta memijak-memijak kepala lembu itu.

Mengulas kejadian itu, Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo berkata, kepala lembu itu bermaksud "kerajaan (Selangor) telah membuat satu keputusan bodoh seperti lembu dalam menangani kontroversi tersebut".

"Nak tunjukkan kerajaan itu bersikap mengambil keputusan yang bodoh seperti lembu," kata beliau.

_

2 comments: